Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

HARMONIE WIJN EN GERECHT : GEWURZTRAMINER & THAISE CURRY

26-03-2020
HARMONIE WIJN EN GERECHT : GEWURZTRAMINER & THAISE CURRY

Laten we het eens hebben over harmonie wijn en gerecht. Een onderwerp dat niet zo evident is omdat iedereen smaak "anders" zal ervaren. De ene houdt van pittig de ander van zoet... Zo komt het dat de ultieme wijn& gerecht combinatie eigenlijk niet bestaat.Iedereen kent wel een klassieke combinatie zoals : Lamsvlees en wijnen uit Pauillac, geitenkaas met Sancerre wit, gemarineerde zalm et Riesling uit de Elzas... Meestal zijn het gerechten/producten uit dezelfde regio. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn,

Hoewel je Gewurztraminer tegenwoordig overal ter wereld tegenkomt, is het hier in de Elzas dat deze druif de ideale bodem vind waarop zij kan schitteren en al haar schoonhied zal prijsgeven. Nabij Ribeauvillé (sinds vele generaties de thuisbasis van de Familie Trimbach) vindt ze dan ook haar ideale terroir en omstandigheden om zich volledig te ontplooien. Deze wijn krijgt zijn opvoeding op roestvrij staal- en betonnen cuves en komt pas na 2 jaar kelderrijping op de markt. De wijn zelf is loepzuiver en mooi droog (een kenmerk dat de familie Tribmach hoog in het vaandel draagt). Bij het eerste contact kan hij wat stroef en gesloten overkomen maar éénmaal in contact met zuurstof heeft deze schoonheid zich volledig bloot. De aroma's van rijp exotisch fruit, sinaasappel en rijpe ananas springen dan ik het glas. De kruidigheid van deze wijn zal zeker je neusvleugels prikkelen. In combinatie met een Thaise rode curry levert dit echt vuurwerk op. De wijn zorgt voor een mooie harmonie door zijn aromatische componenten terwijl de zuren en de kruidigheid wat tegenwerk bieden aan het pittige gerecht. Het gerecht zelf is al een smaakbon maar de wijn kan dit heel mooi aan. Hij ondersteunt het gerecht en laat zich absoluut niet op de achtergrond dringen. Integendeel hij spreekt een aardig woordje mee in dit verhaal. De wijn komt ook een stukje ronder over zonder frisheid te verliezen. Kortom een combinatie die zeker het proberen waard is.

RECEPT THAISE RODE CURRY MET GROENTEN EN KIP

2 blikken kokosmelk, 2 dl kippebouillon, 1 limoen, gember (de grote van een duim) citroengras, rode currypasta, 600 gr kipfilet, seizoengroenten (snijboontjes, broccoli, bloemkool, erwtjes) koriander, 1 granny smith.

Verwarm de kokosmelk in een pot groot genoieg om het hele gerecht in af te werken. Doe er de curry pasta bij (let op : hoe meer de pasta  inkookt hoe pittiger deze zal worden). Doe er de kippebouillon bij en laat even inkoken. Schil de gember en rasp hem in de bouillon, sla de stengel citroengras plat en doe hem er ook bij. Schil en snij de groeten en doe deze ook bij de bouillon (de erwten houden we nog even achter). Snij de kip in gelijke stukken en voeg deze bij de bouillon. Laat een 20 tal minuten sudderen. voeg pas dan de erwten toe. Bij het serveren werken we af met fijngesnede julienne van Granny Smith en een handvol koriander blaadjes. Serveer dit gerecht met een lekkere basmati-rijst. SMAKELIJK

volgend bericht

"NIEUWS UIT DE LANGUEDOC"

06-05-2020
vorig bericht

"ANNULATIE LENTEDEGUSTATIE 21 EN 22 MAART"

16-03-2020