Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

MOSSELEN EN WIJN

13-08-2021
MOSSELEN EN WIJN

Wat past er beter bij een mooie zomeravond dan een klassieker uit de Belgische keuken ? Wie kan er nu niet oprecht genieten van een lekkere pot Zeeuwse mosselen met een vers gesneden frietje ? Hoewel mosselen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar zijn (behalve in de lente wanneer ze zich voortplanten) zijn ze op hun best in de maanden die eindigen op "er". Dat wil dus zeggen dat hun beste periode er bijna aankomt.

En wat past er beter bij een lekkere portie Zeeuws goud dan een lekker glaasje wijn ? Nu, de meest eenvoudige bereidingswijze "natuur" of "witte wijn" behoeft helemaal géén complexe wijn als begeleider. Frisse witte wijnen met zilte toetsen passen hier perfect. Wij denken hierbij aan de Muscadet Sèvre et Maine sur lie van de familie Gratas (6,96 €), een biodynamisch gehouden wijngaard die voortreffelijke wijnen voortbrengt met een droge en zeer rechtlijnige afdronk of de Charme de Loire (7,54 €) gemaakt van de Sauvignon druif, een strakke sauvignon met citrustoetsen en een aangename levendige finale. Verder kunnen we uit de Loire regio zeker nog de Sancerre van Domaine Daulny (14,37 €) aanraden. Een pure en strakke wijn met levendige citrusaroma's die al vele jaren tot de top behoort binnen zijn appellatie. Verder mogen we uiteraard de Riesling van Trimbach (13,26 €) uit de Elzas niet vergeten. Deze familie maakt al generaties lang schitterende wijnen van de Riesling druif. Deze loepzuivere wijn is knisperend fris en levendig. Ideaal dus als begeider van de zilte mosselen.

Bij meer exotische bereidingen met mosselen bvb met kokos of curry, mag ook de wijn natuurlijk iets uitbundiger zijn. Onze gedachten gaan dan spontaan naar de Lison van Azienda Dissegna (7,96 €) die met zijn uitbundige aroma's van bloesem en citrus hier mooi mee kan combineren. Ook de Gewurztraminer van Trimbach (15,68 €) met zijn licht kruidig boeket en lange afdronk een niet te versmaden partner voor dit oosters getint gerecht.

Smakelijk

volgend bericht

"HERFSTDEGUSTATIE - KOM PROEVEN EN GENIET VAN ..."

28-09-2021
vorig bericht

"HARTELIJK DANK"

10-06-2021