Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

We vertoeven in het Zuiden van Italië

29-11-2019
We vertoeven in het Zuiden van Italië

De Greco di Tufo DOCG "L'Ariella" 2018 is een wijn gemaakt van 100% Greco di Tufo, deze druif staat bekend als één der beste witte wijnen uit Campania. De "Uva" of druif is greco en komt uit de omgeving van Tufo. Een subtiele wijn met aroma's van groene appel en abrikoos In de mond komt hij best vol over met subtiele toetsen van bloemen een droge en fijne afdronk sluit deze mooie wijn briljant af. Hij komt mooi tot zijn recht bij visgerechten met saus, maar ook bij gerechten met wit vlees of gevogelte kan deze wijn prima tot zijn recht komen.

Campania ligt in het Zuidwesten van Italië, aan de Tyrreense zee (in de wreef van de laars). Het leuke aan deze regio is dat ze een schatkamer is aan autochtone druivenrassen. Haar klimaat en de wisselende bodemsamenstelling maken het een ideale basis voor de wijnbouw. De beste wijngaarden liggen niet bij de zee maar verder het binnenland in tussen de heuvels van de provincies Benevento en Avellino. Het kan terugvallen op een rijke geschiedenis wanht het waren de Grieken en Etrusken die hier zo een drieduizend jaar geleden de kiem legden voor de wijnbouw. Daarna werd het een toevluchtsoord voor rijke Romeinen die het drukke Rome wouden ontvluchten ze hielden van de plaatselijke wijnen waardoor die in de eeuwige stad terecht kwamen.

Door de eeuwen heen zijn de wijnen uit Campania steeds geliefd gebleven, door hun ligging en dan vooral door de vulkanische bodem hebben veel van de druivenrassen ook de gevreesde druifluis overleefd. Zo kan de wereld tegenwoordig kennismaken met de Fiano, Greco, Negroamaro of Aglianico.

Het grootste deel van de wijnplas bestaat uit tafelwijn, maar hier worden ook pareltjes van DOCG geproduceerd.

Het wijnhuis Vinosia kwam in 2004 in handen van Luciano Ercolino, maar het familiedomein bestaat al meer dan honderd jaar. Het ligt in Irpinia het hartje van Campanie. Het is Luciano's doel om deze rijke geschiedenis hand in hand te doen gaan met de nieuwste wijnbouwtechnieken en zo wijnen te produceren die iedere wijnliefhebber zal overtuigen. Ze proberen dit te doen met veel respect voor de natuur.

volgend bericht

"GENIETEN VAN OUDE WIJN"

17-01-2020
vorig bericht

"COTES DU RHONE LAURENT BRUSSET 2017 : COUP DE COEUR GUIDE HACHETTE 2019"

07-11-2019