Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

OP DE PROEFTAFEL: WIJNEN MET EIKLAGERING

05-11-2019
OP DE PROEFTAFEL: WIJNEN MET EIKLAGERING

We starten de avond met een Zantho Muskat Ottonel 2018 om onze smaakpapillen op punt te zetten.De Spaanse opvolger Oro de Castilla Finca Los Hornos 2016 bewees dat houtlagering niet altijd ten goede komt. Redelijk uitgesproken oxydatieve neus. Gelukkig volgde een mooi evenwichtige Chardonnay uit de Côte de Beaune van het huis Justin Girardin. Toetsen van verse nootjes, boter, brioche volgden mekaar op. Als laatste witte werd het een Pessac-Leognan Chat Ferran van 2014. Geserveerd 1 1/2 uur op voorhand reeds ontkurkt en gedecanteerd. Wit fruit, bloemig, lichte toets van honing en rijpe perzik in de mond. Compote van ananas en rubarber, interessante wijn.

De eerste rode wijn, zette iedereen op een verkeerd spoor. Kersrood, confituur, toasted, kaneel, speculaas meer Bordeaux getypeerd dan een 100% Tempranillo uit La Mancha. Echt een ontdekking.

Chat. Lassalle 2015 heeft nog enorm potentieel, robijnrood, fruitige impressies, toets van chocolade, zacht, lichte kruidigheid in de mond, mooi in evenwicht.

Biologische geteelde wijngaarden brengen dikwijls heel eigenzinnige wijnen voort. Chat Riou de Tailhas 2015 is er een sprekend voorbeeld van. Kersrood, aroma's van vanille, ietje animaal en toch in de mond helemaal niet versmolten. Een eigenaardigheid. Wachten is de boodschap

Moulis en Médoc, één der kleinste appellaties uit de Médoc. Chat Pomeys 2015, discreet in aanzet, redelijk subtiel, ceder wat zoethout, lichte kruidigheid in de mond. Reeds mooi op dronk met réserve.

Rhône septentrional, Crozes Hermitage "Les Hauts de Mercurol" 2015. Zeer intens gekleurd, gekookt rood fruit, sporen van zoethout, volle, gulle mondstructuur, zachte tannines met een lange fruitige afdronk.

En om iedereen in de war te brengen, een Douro wijn van Touriga nacional en Touriga Franca, Clama. Zeer vlezig, koffielikeur, fijne fruitspralines, Mooi complex  en in balans.

En we sluiten de avond af met een lekker stukje rosbief met daarbij een Chat. Lamothe Bouscaut Pessac Leognan van 2011 die mooi op dronk is.

volgend bericht

"DEZE WEEK GEPROEFD : PINOT NOIR RESERVE TRIMBACH 2016"

06-11-2019