Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

GENIETEN VAN OUDE WIJN

17-01-2020
GENIETEN VAN OUDE WIJN

De winterperiode is de ideale gelegenheid om eens diep in de wijnkelder onder te duiken om vergeten schatten boven te halen.

Zo gezegd zo gedaan en enkele uren voor het grote momentde kelderboek openslaan en de lijst afgaan naar de oudste exemplaren nog in dekelder aanwezig. En ja daar valt ons oog op een Canon-Fronsac van 1995. Chat.Grand Renouil, 100% Merlot voor bij een stukje kalfsfilet. Waarom gaan we nieteens de wereld op zijn kop zetten en een witte wijn serveren op het einde vande maaltijd bij een zachte bleu kaas stijl Gorgonzola.
Tussen de witte wijnen in de kelder bevinden zich enkele relikwies van topElzassers en onze keuze gaat naar een Gewurztraminer Vendange Tardive Trimbach1990.
Bij het serveren van dit type wijnen is het noodzakelijk geduld te oefenen bijhet ontkurken en decanteren van het edele vocht. Wijn die méér dan 20 jaaropgesloten bleef in een fles vraagt minstens 2 uur verluchting om open tebloeien en het decanteren is aangewezen om de wijn te ontdoen van zijnnatuurlijk bezinksel, dit zowel voor witte als rode wijn.
Kleur van oude wijnen vertelt niet alles omtrent de kwaliteit van het product,laat U niet misleiden !
Chat. Grand Renouil 1995 heeft een geëvolueerde kleur maar de wijn schittert inhet glas. Er is een lichte waterrand merkbaar. Het boeket is zacht, geconfijtevijgen, wat cederhout, tabak. Het smaakpalet vraagt enige aanpassing. Hier komtmen in een volledig andere wereld van smaaksensaties die een grote concentratievraagt van de proevers. De complexiteit vindt men weer in een waaier van smakenna het traag slikken van een kleine hoeveelheid wijn. Zuig nooit oude wijn aan.Hier hebben we een zuivere merlot, meer dan 20 jaar in de kelder gerijpt entoch levendig. Het bewijs dat oerklassiek gevinifieerde wijn van een groteterroir de tand des tijds ongelooflijk trotseert.
En wat volgt is nog verrassender ! Een Vendange Tardive 1990 is een heelbijzondere wijn, Schitterende goudgele kleur. Een explosieve, aromatische wijnkomt u tegemoet. Toetsen van acacia honing, gedroogde vruchten, toetsen vanfijne specerijen, perfect in balans, zacht maar niet stroperig. Werkelijk eenengelendrank


volgend bericht

"LAAT U VERLEIDEN DOOR DEZE BOURGOGNE ...."

06-02-2020
vorig bericht

"We vertoeven in het Zuiden van Italië"

29-11-2019