Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

Blog

HARMONIE WIJN EN GERECHT : GEWURZTRAMINER & THAISE CURRY

26-03-2020
HARMONIE WIJN EN GERECHT : GEWURZTRAMINER & THAISE CURRY

Laten we het eens hebben over harmonie wijn en gerecht. Een onderwerp dat niet zo evident is omdat iedereen smaak "anders" zal ervaren. De ene houdt van pittig de ander van zoet... Zo komt het dat de ultieme wijn& gerecht combinatie eigenlijk niet bestaat.Iedereen kent wel een klassieke combinatie zoals : Lamsvlees en wijnen uit Pauillac, geitenkaas met Sancerre wit, gemarineerde zalm et Riesling uit de Elzas... Meestal zijn het gerechten/producten uit dezelfde regio. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn,

Hoewel je Gewurztraminer tegenwoordig overal ter wereld tegenkomt, is het hier in de Elzas dat deze druif de ideale bodem vind waarop zij kan schitteren en al haar schoonhied zal prijsgeven. Nabij Ribeauvillé (sinds vele generaties de thuisbasis van de Familie Trimbach) vindt ze dan ook haar ideale terroir en omstandigheden om zich volledig te ontplooien. Deze wijn krijgt zijn opvoeding op roestvrij staal- en betonnen cuves en komt pas na 2 jaar kelderrijping op de markt. De wijn zelf is loepzuiver en mooi droog (een kenmerk dat de familie Tribmach hoog in het vaandel draagt). Bij het eerste contact kan hij wat stroef en gesloten overkomen maar éénmaal in contact met zuurstof heeft deze schoonheid zich volledig bloot. De aroma's van rijp exotisch fruit, sinaasappel en rijpe ananas springen dan ik het glas. De kruidigheid van deze wijn zal zeker je neusvleugels prikkelen. In combinatie met een Thaise rode curry levert dit echt vuurwerk op. De wijn zorgt voor een mooie harmonie door zijn aromatische componenten terwijl de zuren en de kruidigheid wat tegenwerk bieden aan het pittige gerecht. Het gerecht zelf is al een smaakbon maar de wijn kan dit heel mooi aan. Hij ondersteunt het gerecht en laat zich absoluut niet op de achtergrond dringen. Integendeel hij spreekt een aardig woordje mee in dit verhaal. De wijn komt ook een stukje ronder over zonder frisheid te verliezen. Kortom een combinatie die zeker het proberen waard is.

RECEPT THAISE RODE CURRY MET GROENTEN EN KIP

2 blikken kokosmelk, 2 dl kippebouillon, 1 limoen, gember (de grote van een duim) citroengras, rode currypasta, 600 gr kipfilet, seizoengroenten (snijboontjes, broccoli, bloemkool, erwtjes) koriander, 1 granny smith.

Verwarm de kokosmelk in een pot groot genoieg om het hele gerecht in af te werken. Doe er de curry pasta bij (let op : hoe meer de pasta  inkookt hoe pittiger deze zal worden). Doe er de kippebouillon bij en laat even inkoken. Schil de gember en rasp hem in de bouillon, sla de stengel citroengras plat en doe hem er ook bij. Schil en snij de groeten en doe deze ook bij de bouillon (de erwten houden we nog even achter). Snij de kip in gelijke stukken en voeg deze bij de bouillon. Laat een 20 tal minuten sudderen. voeg pas dan de erwten toe. Bij het serveren werken we af met fijngesnede julienne van Granny Smith en een handvol koriander blaadjes. Serveer dit gerecht met een lekkere basmati-rijst. SMAKELIJK

ANNULATIE LENTEDEGUSTATIE 21 EN 22 MAART

16-03-2020
ANNULATIE LENTEDEGUSTATIE 21 EN 22 MAART

Onze lentedegustatie wordt uitgesteld ten gevolge van de corona crisis. Wij wensen iedereen sterkte toe in deze woelige tijden en hopen jullie weldra te kunnen uitnodigen op een latere datum. U kan steeds bestellen aan de promotieprijzen van onze folder (download bij folder) en gratis thuisgeleverd vanaf 24 flessen.Ook steeds welkom in onze winkel.

DAAR IS DE LENTE...

03-03-2020
DAAR IS DE LENTE...

Eindelijk is het zover, de donkere dagen zijn voorbij, de lente begint voorzichtig zijn neus aan het venster te steken.Hoog tijd dus om jullie uit te nodigen op onze lentedegustatie.Omdat we tenslotten nog altijd in ons feestjaar zitten doen we dit niet alleen. Samen met ons zullen enkele van onze favoriete wijnbouwers aanwezig zijn.Natuurlijk kunnen jullie ook proeven van enkele nieuwe parels, dit alles vergezeld van lekkere tapa's.U KOMT TOCH OOK ?Hou dus zeker zaterdag 21 maart en zondag 22 maart telkens van 15 uur tot 20 uur vrij.

LAAT U VERLEIDEN DOOR DEZE BOURGOGNE ....

06-02-2020
LAAT U VERLEIDEN DOOR DEZE BOURGOGNE ....

Bourgogne, wie kent de streek niet ? Elke wijnliefhebber en zelfs geheelonthouders weten dat er hier wijnen worden geproduceerd. En wat voor wijnen zowel in wit als rood komen hier uit deze prachtige streek enkele van werelds meest befaamde en gezochte wijnen vandaan. Van Chablis in het noorden tot de Maconnais in het zuiden ligt de hele streek bezaaid met klinkende namen. Wie heeft er nog niet gehoord van Gevrey-Chambertin, Vosne Romanee, Nuits-Saint-Georges, chassagne Montrachet, Pouilly Fuissé of Saint-Véran leeft op een andere planeet.

Vandaag gaan we wat dieper in op de Maconnais, deze streek is misschien niet de bekendste van de regio maar zeker de moeite waard om te ontdekken. het uitgestrekte gebied (6920 ha) ligt ten zuiden van de Côte Chalonnaise en produceert zowel witte als rode wijnen al zijn deze duidelijk in de minderheid. net zoals in de rest van de Bourgogne heerst hier Koningin Chardonnay voor de witte wijnen, die het het prima kunnen vinden met de kalkrijke hellingen en klei- en zandgronden. Voor de rode wijnen mag men gebruik maken van Pinot Noir en Gamay. De bekendste dorpen hier zijn Pouilly Fuissé en Saint-Véran. 

Het "Château de Vergisson" is in Franse begrippen nog een jong domein. Pas ontstaan in 2012 toen Pierre Desroches en zijn partner Stéphanie Suamaize hun intrek namen in het oude kasteel in het centrum van Vergisson.

Inmiddels hebben ze zo een 10 ha wijngaard in eigen bezit uitgestrekt over de appellaties Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Mâcon Solutré. Het koppel is ervan overtuigd dat een goede wijn wordt gemaakt in de wijngaard en zijn dan ook vaak in de wijngaarden terug te vinden. Maar ook in de kelder laten ze niets aan het toeval over. Voor al dat harde werk werden ze nog beloond door het blad Bourgogne Aujourd'hui met de titel "Espoirs de l'année 2018".

Hun Saint-Véran "Château de Vergisson" is een heerlijke wijn met wat bloemen en toetsen van witte vruchten. In de mond lekker vol en lichte botertoets zoals je van een goede Bourgogne mag verwachten. Deze wijn past perfect bij iets verfijnde visgerechten maar voelt zich op zijn best als hij coquilles mag begeleiden.

GENIETEN VAN OUDE WIJN

17-01-2020
GENIETEN VAN OUDE WIJN

De winterperiode is de ideale gelegenheid om eens diep in de wijnkelder onder te duiken om vergeten schatten boven te halen.

Zo gezegd zo gedaan en enkele uren voor het grote momentde kelderboek openslaan en de lijst afgaan naar de oudste exemplaren nog in dekelder aanwezig. En ja daar valt ons oog op een Canon-Fronsac van 1995. Chat.Grand Renouil, 100% Merlot voor bij een stukje kalfsfilet. Waarom gaan we nieteens de wereld op zijn kop zetten en een witte wijn serveren op het einde vande maaltijd bij een zachte bleu kaas stijl Gorgonzola.
Tussen de witte wijnen in de kelder bevinden zich enkele relikwies van topElzassers en onze keuze gaat naar een Gewurztraminer Vendange Tardive Trimbach1990.
Bij het serveren van dit type wijnen is het noodzakelijk geduld te oefenen bijhet ontkurken en decanteren van het edele vocht. Wijn die méér dan 20 jaaropgesloten bleef in een fles vraagt minstens 2 uur verluchting om open tebloeien en het decanteren is aangewezen om de wijn te ontdoen van zijnnatuurlijk bezinksel, dit zowel voor witte als rode wijn.
Kleur van oude wijnen vertelt niet alles omtrent de kwaliteit van het product,laat U niet misleiden !
Chat. Grand Renouil 1995 heeft een geëvolueerde kleur maar de wijn schittert inhet glas. Er is een lichte waterrand merkbaar. Het boeket is zacht, geconfijtevijgen, wat cederhout, tabak. Het smaakpalet vraagt enige aanpassing. Hier komtmen in een volledig andere wereld van smaaksensaties die een grote concentratievraagt van de proevers. De complexiteit vindt men weer in een waaier van smakenna het traag slikken van een kleine hoeveelheid wijn. Zuig nooit oude wijn aan.Hier hebben we een zuivere merlot, meer dan 20 jaar in de kelder gerijpt entoch levendig. Het bewijs dat oerklassiek gevinifieerde wijn van een groteterroir de tand des tijds ongelooflijk trotseert.
En wat volgt is nog verrassender ! Een Vendange Tardive 1990 is een heelbijzondere wijn, Schitterende goudgele kleur. Een explosieve, aromatische wijnkomt u tegemoet. Toetsen van acacia honing, gedroogde vruchten, toetsen vanfijne specerijen, perfect in balans, zacht maar niet stroperig. Werkelijk eenengelendrank


We vertoeven in het Zuiden van Italië

29-11-2019
We vertoeven in het Zuiden van Italië

De Greco di Tufo DOCG "L'Ariella" 2018 is een wijn gemaakt van 100% Greco di Tufo, deze druif staat bekend als één der beste witte wijnen uit Campania. De "Uva" of druif is greco en komt uit de omgeving van Tufo. Een subtiele wijn met aroma's van groene appel en abrikoos In de mond komt hij best vol over met subtiele toetsen van bloemen een droge en fijne afdronk sluit deze mooie wijn briljant af. Hij komt mooi tot zijn recht bij visgerechten met saus, maar ook bij gerechten met wit vlees of gevogelte kan deze wijn prima tot zijn recht komen.

Campania ligt in het Zuidwesten van Italië, aan de Tyrreense zee (in de wreef van de laars). Het leuke aan deze regio is dat ze een schatkamer is aan autochtone druivenrassen. Haar klimaat en de wisselende bodemsamenstelling maken het een ideale basis voor de wijnbouw. De beste wijngaarden liggen niet bij de zee maar verder het binnenland in tussen de heuvels van de provincies Benevento en Avellino. Het kan terugvallen op een rijke geschiedenis wanht het waren de Grieken en Etrusken die hier zo een drieduizend jaar geleden de kiem legden voor de wijnbouw. Daarna werd het een toevluchtsoord voor rijke Romeinen die het drukke Rome wouden ontvluchten ze hielden van de plaatselijke wijnen waardoor die in de eeuwige stad terecht kwamen.

Door de eeuwen heen zijn de wijnen uit Campania steeds geliefd gebleven, door hun ligging en dan vooral door de vulkanische bodem hebben veel van de druivenrassen ook de gevreesde druifluis overleefd. Zo kan de wereld tegenwoordig kennismaken met de Fiano, Greco, Negroamaro of Aglianico.

Het grootste deel van de wijnplas bestaat uit tafelwijn, maar hier worden ook pareltjes van DOCG geproduceerd.

Het wijnhuis Vinosia kwam in 2004 in handen van Luciano Ercolino, maar het familiedomein bestaat al meer dan honderd jaar. Het ligt in Irpinia het hartje van Campanie. Het is Luciano's doel om deze rijke geschiedenis hand in hand te doen gaan met de nieuwste wijnbouwtechnieken en zo wijnen te produceren die iedere wijnliefhebber zal overtuigen. Ze proberen dit te doen met veel respect voor de natuur.

COTES DU RHONE LAURENT BRUSSET 2017 : COUP DE COEUR GUIDE HACHETTE 2019

07-11-2019
Tip voorbeeld 3

De Côtes du Rhône "Laurent Brusset" 2017 is een assemblage van Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Aroma's van rode vruchten worden hier mooi aangevuld door een vleugje wilde kruiden. In de mond is deze wijn uiterst zacht en soepel met delicate aroma's en een puntje kruidigheid. Een heel vlot drinkbare wijn maar toch een wijn met de nodige complexiteit om het boeiend te houden. Dit is een wijn om te drinken bij een mooi stukje gebraad rood vlees of wild op de zondagse tafel, bij grillades of onder vrienden om een goed gesprek op gang te brengen.

De appellatie van de Côtes du Rhône omvat een waaier van wijnen. Je vindt ze zowel in wit, rosé als rode wijnen. Deze algemene herkomstbenaming ligt in een rijk stukje Frankrijk waar de wijngaarden genieten van de vele zonuren en gekoeld worden door de mistral. Deze wijngaarden worden opgesplitst in de Noordelijke Rhône (septentrional) waar het iets  koeler is, en het Zuidelijke deel (méridional) waar de zon veelal overuren maakt en het vaak broeierig heet kan zijn.

De wijnen die deze wijngaarden voortbrengen klinken als muziek in de oren van veel wijnliefhebbers, we denken spontaan aan Condrieu, Côte Rotie en Hermitage in het noorden en Gigondas, Rasteau en Chateauneuf-du-Pape in het zuiden. Waar de Syrah-druif de alleenheerschappij opeist in het noorden, zwaait in het Zuidelijke deel de veelzijdige grenache de scepter, maar zij accepteert daarbij wel een verstandshuwelijk met andere druiven zoals Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan.

Het is in het zuidelijk deel van de Rhône vallei dat grootvader André Brusset in 1947 het familiedomein Brusset opstartte, sinds 2008 is het kleinzoon Laurent Brusset die het roer in handen heeft en dit domein toch op de radar van veel liefhebbers heeft geplaatst. De 70 ha wijngaarden zijn verdeeld over 68 terrassen en zijn bijna allemaal zuidelijk geëxposeerd. Dit brengt heel volle wijnen voort met toch veel elegantie en een zekere kruidigheid.


DEZE WEEK GEPROEFD : PINOT NOIR RESERVE TRIMBACH 2016

06-11-2019
Voorbeeld post 2

Met een kleine honger stap ik een sympathieke bistro binnen. De suggestie van de dag Witloof met kaassaus.Mijn oog valt op de tafel naast mij die een schitterende rode wijn geserveerd krijgt. Mijn keuze was snel gemaakt. Een Pinot Noir "Réserve" Trimbach 2016, licht gekoeld. Een bom van rode vruchtenaroma's gevolgd door een frisse lichte acciditeit die prachtig samen gaat met de bechamelsaus. Wat is het leven mooi om zo onverwachts van een oenologische voltreffer te mogen genieten.

OP DE PROEFTAFEL: WIJNEN MET EIKLAGERING

05-11-2019
OP DE PROEFTAFEL: WIJNEN MET EIKLAGERING

We starten de avond met een Zantho Muskat Ottonel 2018 om onze smaakpapillen op punt te zetten.De Spaanse opvolger Oro de Castilla Finca Los Hornos 2016 bewees dat houtlagering niet altijd ten goede komt. Redelijk uitgesproken oxydatieve neus. Gelukkig volgde een mooi evenwichtige Chardonnay uit de Côte de Beaune van het huis Justin Girardin. Toetsen van verse nootjes, boter, brioche volgden mekaar op. Als laatste witte werd het een Pessac-Leognan Chat Ferran van 2014. Geserveerd 1 1/2 uur op voorhand reeds ontkurkt en gedecanteerd. Wit fruit, bloemig, lichte toets van honing en rijpe perzik in de mond. Compote van ananas en rubarber, interessante wijn.

De eerste rode wijn, zette iedereen op een verkeerd spoor. Kersrood, confituur, toasted, kaneel, speculaas meer Bordeaux getypeerd dan een 100% Tempranillo uit La Mancha. Echt een ontdekking.

Chat. Lassalle 2015 heeft nog enorm potentieel, robijnrood, fruitige impressies, toets van chocolade, zacht, lichte kruidigheid in de mond, mooi in evenwicht.

Biologische geteelde wijngaarden brengen dikwijls heel eigenzinnige wijnen voort. Chat Riou de Tailhas 2015 is er een sprekend voorbeeld van. Kersrood, aroma's van vanille, ietje animaal en toch in de mond helemaal niet versmolten. Een eigenaardigheid. Wachten is de boodschap

Moulis en Médoc, één der kleinste appellaties uit de Médoc. Chat Pomeys 2015, discreet in aanzet, redelijk subtiel, ceder wat zoethout, lichte kruidigheid in de mond. Reeds mooi op dronk met réserve.

Rhône septentrional, Crozes Hermitage "Les Hauts de Mercurol" 2015. Zeer intens gekleurd, gekookt rood fruit, sporen van zoethout, volle, gulle mondstructuur, zachte tannines met een lange fruitige afdronk.

En om iedereen in de war te brengen, een Douro wijn van Touriga nacional en Touriga Franca, Clama. Zeer vlezig, koffielikeur, fijne fruitspralines, Mooi complex  en in balans.

En we sluiten de avond af met een lekker stukje rosbief met daarbij een Chat. Lamothe Bouscaut Pessac Leognan van 2011 die mooi op dronk is.