Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

RIBERA DEL DUERO : EEN SCHATKAMER VAN SPAANSE KWALITEITSWIJNEN

24-09-2020
RIBERA DEL DUERO : EEN SCHATKAMER VAN SPAANSE KWALITEITSWIJNEN

Het wijngebied bevindt zich ten Noord-Westen van Madrid aan de rivier de Duero (die de naam Douro draagt in Portugal) in het midden van de provincie Castillo Y Leon. Voor 1990 was de streek voornamelijk ingeslapen en reuze coöperaties en enkele familiebedrijfjes waren actief. Het enige echte kwaliteitslabel was toen Vega Sicillia.De volgende jaren werd er zwaar geïnvesteerd in een nieuwe generatie bodegas en onder het waakzame oog van de Consejo REgulador werd veel nieuwe aanplant verricht, vooral op kalkrijke bodems in het westen van de regio.

Wat zijn de geheimen van de Ribera del Duero ?

1) de ligging op 850 m boven de zeespiegel, zorgt ervoor dat de vorstvrije periode kort is en de nachten koud zijn, waardoor de druiven op een evenwichtige manier rijpen en superieure aroma's ontwikkelen.

2) De Tempranillo druif ontwikkelt op deze hoogte een dunne schil en heeft zelfs als ze heel rijp zijn heel mooie frisse zuren.

3) De bodem samenstelling is ideaal : kalk, klei, rivierslib, kwarts en spoorelementen.

Deze 3 punten samen met de nieuwste vinificatietechnieken zorgen ervoor dat de streek bij de beste wijngebieden van West-Europa behoort.

Ribera del Duero produceert voornamelijk rode wijnen en wat rosé. Sporadisch wordt er witte wijn verbouwd met de Albillo druif (zeer zeldzaam)

De D.O. eist een minimum aanplant van 75% Tinta Fino of Tinta del pais (plaatselijke variant van de Tempranillo). Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnache tinto, malbec en Albillo zijn de toegestane variëteiten.

Er mag alleen herplant worden in dorpen waar ze reeds aanwezig zijn. Het gemiddeld rendement is tussen de 45 en 50 hl/ha.

Men onderscheidt 4 verschillende types van rode wijnen :

JOVEN : veel fris , framboosachtig fruit en drinkklaar 8 maanden na oogst en hebben geen eiklagering.

ROBLE : Sappige, volfruitige wijn met een korte houtrijping van 4 maanden, een heel mooie instapwijn in de wondere wereld van de Ribera.

CRIANZA : minimum 12 maanden eiklagering. Elegant en mooi in balans, vanilletoets en lichte kruidigheid, mooie tanninestructuur, mondvullend. Zeker bewaarpotentieel.

RESERVA : Mininum 12 maanden, meestal 18 maanden eiklagering en 2 jaar flesrijping. Afkomstig van oude wijnranken die weinig productief zijn. De wijn is vol, krachtig en geconcentreerd. De referentie.

volgend bericht

"DEGUSTATIE BUBBEL DE LUXE VRIJDAG 16, ZATERDAG 17, ZONDAG 18 OKTOBER 2020"

05-10-2020
vorig bericht

"NIEUWS UIT DE LANGUEDOC"

06-05-2020