Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

COTES DU RHONE LAURENT BRUSSET 2017 : COUP DE COEUR GUIDE HACHETTE 2019

07-11-2019
Tip voorbeeld 3

De Côtes du Rhône "Laurent Brusset" 2017 is een assemblage van Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Aroma's van rode vruchten worden hier mooi aangevuld door een vleugje wilde kruiden. In de mond is deze wijn uiterst zacht en soepel met delicate aroma's en een puntje kruidigheid. Een heel vlot drinkbare wijn maar toch een wijn met de nodige complexiteit om het boeiend te houden. Dit is een wijn om te drinken bij een mooi stukje gebraad rood vlees of wild op de zondagse tafel, bij grillades of onder vrienden om een goed gesprek op gang te brengen.

De appellatie van de Côtes du Rhône omvat een waaier van wijnen. Je vindt ze zowel in wit, rosé als rode wijnen. Deze algemene herkomstbenaming ligt in een rijk stukje Frankrijk waar de wijngaarden genieten van de vele zonuren en gekoeld worden door de mistral. Deze wijngaarden worden opgesplitst in de Noordelijke Rhône (septentrional) waar het iets  koeler is, en het Zuidelijke deel (méridional) waar de zon veelal overuren maakt en het vaak broeierig heet kan zijn.

De wijnen die deze wijngaarden voortbrengen klinken als muziek in de oren van veel wijnliefhebbers, we denken spontaan aan Condrieu, Côte Rotie en Hermitage in het noorden en Gigondas, Rasteau en Chateauneuf-du-Pape in het zuiden. Waar de Syrah-druif de alleenheerschappij opeist in het noorden, zwaait in het Zuidelijke deel de veelzijdige grenache de scepter, maar zij accepteert daarbij wel een verstandshuwelijk met andere druiven zoals Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan.

Het is in het zuidelijk deel van de Rhône vallei dat grootvader André Brusset in 1947 het familiedomein Brusset opstartte, sinds 2008 is het kleinzoon Laurent Brusset die het roer in handen heeft en dit domein toch op de radar van veel liefhebbers heeft geplaatst. De 70 ha wijngaarden zijn verdeeld over 68 terrassen en zijn bijna allemaal zuidelijk geëxposeerd. Dit brengt heel volle wijnen voort met toch veel elegantie en een zekere kruidigheid.


COTES DU RHONE "LAURENT BRUSSET" 2017 : COUP DE COEUR GUIDE HACHETTE 2019
volgend bericht

"We vertoeven in het Zuiden van Italië"

29-11-2019
vorig bericht

"DEZE WEEK GEPROEFD : PINOT NOIR RESERVE TRIMBACH 2016"

06-11-2019