Koude winteravonden, warme stoofpotjes!! Wat is er lekkerder op een koude winteravond dan een dampend bord met een lekker stoofpotje? Nu er “bijna” geen sneeuw meer te zien is zijn deze gerechten nog de enige zekerheid op koude winterdagen. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en laten de keuken baden in overweldigende, zwoele geuren van groenten, jus en vlees. Een stoofpot is een combinatie van vaste ingrediënten ( zoals groenten, vis of vlees) die in een fond of saus gegaard worden. Meestal op lage temperatuur zodat alle ingrediënten een optimale smaak kunnen afgeven. De Vlaamse klassieker bij uitstek is uiteraard het Stoofvlees ( bereid met een trappist uiteraard) met verse frietjes, maar er zijn natuurlijk wel meer opties te vinden. Wat te denken van een Coq au Vin, een lekker kruidige Goulash of waarom niet eens een vegetarische Shakshouka ( een pittige schotel van tomaat, puntpaprika met gepocheerd ei).Uiteraard hoort bij deze gerechten een wijntje, niet zomaar een wijn natuurlijk. Ook hier mag er best wat pit en body inzitten om aan al die geweldige smaken te kunnen weerstaan hebben we iets nodig met wat persoonlijkheid. We stellen jullie daarom graag enkele wijnen voor die volgens ons perfect kunnen passen bij dit soort van gerechten. Allereerst nemen we jullie mee naar Jumilla een warm en wat hoger gelegen gebied in de provincie Murcia waar de monastrelldruif koning is. De Taus “Seleccion” 2020 is een wijn gemaakt van deze druif aangevuld met Syrah en Cabernet Sauvignon en heeft een mooie combinatie van fruitgedreven aroma’s van zwart fruit en kruidige toetsen. Een evenwichtige finale met een mooie afdronk maken deze wijn een ideale begeleider van een pittige stoofpot.Ook in Montagne – Saint – Emilion zijn er zeker wijnen te vinden die mooi combineren met de wat klassiekere stoofpotjes. We denken spontaan aan Château La Couronne Réserve 2016 van Thomas Thiou en gemaakt van 100% Merlot. Dit Zuidelijk gericht wijngoed van 11ha is een juweeltje en benut ten volle het potentieel van zijn ligging. Verrassend en zeer intens gekleurd, toetsen van pruimen en confituur van kersen. Zijn lichte kruidigheid en smaakvolle afdronk maken hem een ideale begeleider van menig klassieker.Maar de klassieker onder de begeleiders van suddergerechten is natuurlijk de Rhône en ook daar hebben we voor jullie een wijn die we graag nog eens onder de aandacht brengen namelijk de Vacqueyras 2019 van Domaine du Grand Montmirail. De Familie Chéron heeft zijn wortels in de Bourgogne. In de loop der jaren spreidde de familie haar vleugels uit en vonden ze ook in de Côtes du Rhône nieuwe wijngaarden. Hun visie op terroirwijnen getuigt van absoluut vakmanschap, gekenmerkt door precisie, lage rendementen en interessante hellingen. Vandaag waakt Yves Cheron erover dat de familiewaarden op de verschillende domeinen worden gerespecteerd. Deze Vacqueyras is gemaakt van de druiven Grenache en Syrah, donkerrood van kleur met een complexe neus van bramen, rood fruit en wat viooltjes, deze worden aangevuld met kruidige toetsen van peper. Vlezig en vol in de mond met een mooie complexiteit en een mooie balans. De nog wat gespannen afdronk maakt hem perfect bij een winterse stoofpot. Smakelijk!!