Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

ASPERGES EN WIJN

16-04-2021
ASPERGES EN WIJN

Het is weer die tijd van het jaar, de maand april heeft zijn intrede gedaan en we kunnen ons weer verheugen op het witte goud.Het seizoen voor deze lekkernij is best kort en duurt een tweetal maanden. Het moment bij uitstek dus om deze bijzondere groente even onder de loep te nemen.Asperges en wijn: onlosmakend met elkaar verbonden. Schenk een goed passend glas wijn bij je aspergerecht en de smaak van dit heerlijke witte goud komt nog beter tot zijn recht.Welke wijn je bij asperges wilt drinken, hangt af van verschillende factoren. Op de eerste plaats moet rekening gehouden worden met het soort asperge, wit of groen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een witte wijn die droog en zacht van smaak is het meest geschikt is als aspergewijn. Bij groene asperges kan een zachte rode wijn met weinig tannines ook.

We kunnen natuurlijk wel even wat “basisregels”meegeven:

· Kies geenzware rode wijn met veel tannines. Doordat een zwavelverbinding in aspergesniet goed combineert met de tannines in stevige rode wijnen zijn deze wijnenniet echt geschikt als aspergewijn.

· Geenhoutlagering. Wijn die op hout gelagerd is, is minder geschikt als aspergewijn,want een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met hetoxaalzuur uit de asperges en dan delft de wijn altijd het onderspit.

· De wijn magniet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de aspergesnaar de achtergrond.

Uiteraard zijn dit “basisprincipes”waar jullie mee aan de slag kunnen maar denk gerust even buiten de lijntjes erzijn echt fantastische dingen te ontdekken.. De klassieker onder de klassiekers isnatuurlijk à la Flamande. Debereiding met perfect gegaarde asperges die vergezeld worden van een lekkersausje op basis van hoeveboter en een hardgekookt eitje heeft met de Pinot Blanc Trimbach het is een evergreen geworden, klassiek maar oh wat is ditlekker. Maar hier kan je ook eens verrassend uit de hoek komen met een lekkere Muskat Ottonel van Zantho uit Oostenrijk.

Ook een leuke combinatie is een Lekkeresalade afgewerkt met scampi en lauwe asperges met een Verdejo van Oro deCastilla uit Rueda of Las Cuadras Viognier Muskat. Het florale en uitbundige van deze wijnen passen lekker bijeen frivole salade en de kruidige smaak van de gebakken scampi.

Echt out of de box is een Aziatischgeïnspireerde viscurry met knapperige asperges. Dit gerecht kan jeperfect combineren met de Traminer van Umathum. Een zachte viscurry met kokosmelk en curryafgewerkt met rauwe kortgebakken asperges. Het aromatische van de Traminer pastsuper goed met de Aziatische invloeden van dit gerecht, zonder dat de wijn de asperges verdringt. De combinatie is misschien niet alledaagsmaar echt fantastisch om een keertje te proberen.

Recept: Thaise vis currymet kokosmelk en knapperige asperges

Hoeveelheid: 2 personen – kan voor 3 personen,maar voeg dan meer rijst toe
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

300 gr vis mix (bv zalm, roodbaars en kabeljauw)
120 gr rijst
200 gr peultjes
300 gr witte asperges

1 el gele curry pasta
2 wortels
400 ml kokosmelk
1 el vissaus
1 limoen
½ rode peper naar smaak
5 gr koriander
olie om in te bakken

Bereiding:

· Kook de rijstvolgens de aanwijzingen van de verpakking.

· Schil dewortel en halveer deze. Snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd de peultjes inreepjes. Snijd de rode peper in ringen. Hak de koriander fijn en snijd delimoen in partjes.

· Schil de aspergesen breek het houterig deel onderaan af ( niet snijden!!) snij de asperges inlamellen ( in schuine repen)

· Verhit eenbeetje olie in de pan en roerbak de wortel ongeveer 3 minuten. Roerbakvervolgens ook de peultjes mee voor een minuut en voeg dan de gele curry pastatoe. Bak nog 1 minuut mee en voeg vervolgens de kokosmelk en vissaus toe.

· Voeg destukjes vis toe en laat op middelhoog vuur, net tegen het kookpunt, ongeveer 5minuten mee sudderen tot de vis gaar is.

· Bak deasperges heel kort goud bruin in een lekkere olijfolie (Esporao extra vierge)kruid deze af met zout en peper.

· Serveer decurry met rijst, rode peper ringen, koriander en partjes limoen en werk af metde gebakken asperges.

volgend bericht

"ZOMERHAPPENING : UITNODIGING DEGUSTATIE"

14-05-2021
vorig bericht

"DEGUSTATIE BUBBEL DE LUXE VRIJDAG 16, ZATERDAG 17, ZONDAG 18 OKTOBER 2020"

05-10-2020