Eigenzinnige selectie van wijnen en aperitieven

LAAT U VERLEIDEN DOOR DEZE BOURGOGNE ....

06-02-2020
LAAT U VERLEIDEN DOOR DEZE BOURGOGNE ....

Bourgogne, wie kent de streek niet ? Elke wijnliefhebber en zelfs geheelonthouders weten dat er hier wijnen worden geproduceerd. En wat voor wijnen zowel in wit als rood komen hier uit deze prachtige streek enkele van werelds meest befaamde en gezochte wijnen vandaan. Van Chablis in het noorden tot de Maconnais in het zuiden ligt de hele streek bezaaid met klinkende namen. Wie heeft er nog niet gehoord van Gevrey-Chambertin, Vosne Romanee, Nuits-Saint-Georges, chassagne Montrachet, Pouilly Fuissé of Saint-Véran leeft op een andere planeet.

Vandaag gaan we wat dieper in op de Maconnais, deze streek is misschien niet de bekendste van de regio maar zeker de moeite waard om te ontdekken. het uitgestrekte gebied (6920 ha) ligt ten zuiden van de Côte Chalonnaise en produceert zowel witte als rode wijnen al zijn deze duidelijk in de minderheid. net zoals in de rest van de Bourgogne heerst hier Koningin Chardonnay voor de witte wijnen, die het het prima kunnen vinden met de kalkrijke hellingen en klei- en zandgronden. Voor de rode wijnen mag men gebruik maken van Pinot Noir en Gamay. De bekendste dorpen hier zijn Pouilly Fuissé en Saint-Véran. 

Het "Château de Vergisson" is in Franse begrippen nog een jong domein. Pas ontstaan in 2012 toen Pierre Desroches en zijn partner Stéphanie Suamaize hun intrek namen in het oude kasteel in het centrum van Vergisson.

Inmiddels hebben ze zo een 10 ha wijngaard in eigen bezit uitgestrekt over de appellaties Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Mâcon Solutré. Het koppel is ervan overtuigd dat een goede wijn wordt gemaakt in de wijngaard en zijn dan ook vaak in de wijngaarden terug te vinden. Maar ook in de kelder laten ze niets aan het toeval over. Voor al dat harde werk werden ze nog beloond door het blad Bourgogne Aujourd'hui met de titel "Espoirs de l'année 2018".

Hun Saint-Véran "Château de Vergisson" is een heerlijke wijn met wat bloemen en toetsen van witte vruchten. In de mond lekker vol en lichte botertoets zoals je van een goede Bourgogne mag verwachten. Deze wijn past perfect bij iets verfijnde visgerechten maar voelt zich op zijn best als hij coquilles mag begeleiden.

volgend bericht

"VIERT VADER"

03-06-2022
vorig bericht

"COTES DU RHONE LAURENT BRUSSET 2017 : COUP DE COEUR GUIDE HACHETTE 2019"

07-11-2019